Zodra de eerste zonnestralen door het wolkendek dat al sinds half september de hemel grauw kleurde schijnen, raken we direct in de ban van het voorjaar en de naderende zomer. Uit gaat de dikke trui, die ons lijf zo lekker warm hield en alles waar we wat minder blij mee waren verhulde. Het is tijd voor zonnige shirtjes, jurkjes en uiteindelijk ook dat ene hoogste doel: de bikini. Maar oei, is het lijf daar al klaar voor? Zitten we daar al lekker genoeg voor in ons vel? De verleiding om ons te storten op een dieet dat ons binnen drie weken een lijf belooft dat klaar is om in bikini gestoken te worden is groot. Maar heb je daar ook echt iets aan?

Ieder lijf is klaar voor een bikini

Om eerst maar eens een misverstand uit de wereld te helpen: niet alleen mensen met een zogenaamd perfect lijf mogen een bikini dragen. Dat zou namelijk ongeveer 99,9% van de bevolking uitsluiten, en dat zou op zijn minst raar zijn. Nee, of je een bikini draagt, dat bepaal je lekker zelf. Voel jij je er prima in? Gewoon aantrekken? Vind jij het, om welke reden dan ook, geen goed plan? Dan doe je het niet. Zo simpel kan het zijn.

Voor veel vrouwen geldt wel dat zij na de winter niet helemaal tevreden zijn met hun lijf. De winter is vaak de tijd van goed en lekker eten en wat minder bewegen, en dat zie je terug. Net wat voller dan je graag ziet, net wat meer billen en buik. Dat je hiermee aan de slag wilt nu je die lekkere comfortabele, wijde trui weer eens uittrekt, dat is natuurlijk prima. Maar dat hoeft zeker niet middels een crashdieet te gebeuren.

Zorg voor goede gewoontes

Heb je jezelf goede eetgewoontes aangeleerd, dan hoef je eigenlijk nooit af te vallen: je zal dan grotendeels stabiel blijven qua gewicht. Voor velen geldt echter dat er in de winter toch wat kilo’s bij komen, die er voor de zomer weer af moeten. Kies in plaats van een crashdieet dan voor gezond afvallen, daar heb je veel meer aan.

Gezond afvallen is afvallen zonder dieet, en dat klinkt iedereen natuurlijk als muziek in de oren. Dat betekent echter niet dat je er helemaal niets voor hoeft te doen. Nee, een beetje kritisch naar je eetpatroon kijken kan geen kwaad. Komt de hoeveelheid calorieën die je dagelijks tot je neemt een beetje overeen met wat je dagelijks verbrandt? Ben je aangekomen, dan is dat waarschijnlijk niet het geval. Het is dan zaak om een beetje te minderen in de calorieën, of natuurlijk om ervoor te zorgen dat je wat meer verbrandt. Ben je in de winter iedere dag met de auto naar het werk gegaan, dan kan de fiets pakken alweer zorgen voor de juiste balans, of zelfs voor zodanig meer verbranding dat je die extra kilo’s zo weer kwijt bent.  Zeker als je daarnaast een beetje op je eetpatroon let, zit je zonder dieet binnen de kortste keren weer lekker in je vel.