Je denkt er vast liever niet aan, maar er kan je altijd iets overkomen. Een ongeluk zit nu eenmaal echt in een piepklein hoekje. Gelukkig is er genoeg te doen om je te beschermen tegen bepaalde risico’s. Zo ben je als inwoner van Nederland zelfs verplicht om een basisverzekering af te sluiten waarmee de belangrijkste zorgkosten worden gedekt. Maar hoe wordt de maandelijkse premie van een zorgverzekering eigenlijk bepaald? In dit artikel leggen we je precies uit hoe dit in zijn werk gaat.

Naturapolis of restitutiepolis

Een zorgverzekering bestaat in eerste instantie uit de basisverzekering, die in de vorm van een naturapolis of een restitutiepolis af te sluiten is. Het verschil is dat je bij een naturapolis alleen bij zorgverleners terecht kunt die een contract hebben met de zorgverzekering en dat sommige kosten maar deels vergoed worden. Met een restitutiepolis krijg je een volledige vergoeding en kun je een zorgaanbieder naar eigen keuze selecteren. Voor een restitutiepolis betaal je dan wel een hogere zorgpremie.

Lees altijd de polisvoorwaarden van jouw verzekeraar door. Op die manier weet je exact wat er allemaal onder de dekking van jouw zorgpolis valt.

Eigen risico en eigen bijdrage

De eigen bijdrage en het eigen risico worden soms met elkaar verward, maar dit zijn twee verschillende dingen. Het eigen risico is een vast bedrag per jaar wat vooraf wordt bepaald. Maak je zorgkosten, dan gaat dit eerst van je eigen risico af. In 2022 is dit bedrag €385. Is je eigen risico op? Dan vergoed de zorgverzekeraar alle kosten die daar daarboven komen. Het eigen risico kun je zelf verhogen, wanneer je denkt minder zorg nodig te hebben. De hoogte van het eigen risico is van invloed op de hoogte van de premie.

De eigen bijdrage is afhankelijk van het soort zorg dat je nodig hebt. Het geldt alleen voor specifieke zorg uit de basisverzekering en uit de aanvullende verzekering, zoals bijzondere zorg, medicijnen of hulpmiddelen. Vraag bij jouw verzekeraar na hoe dit precies in zijn werk gaat, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. 

Pakketten voor aanvullende zorg

Naast de zorg die gedekt wordt vanuit de basisverzekering kan het voorkomen dat je behoefte hebt aan zorg die buiten de basisverzekering valt. Je kunt dan kiezen uit een pakket met aanvullende verzekering, bovenop de basisverzekering. Denk bijvoorbeeld aan een aanvullende verzekering voor tandzorg, fysiotherapie of alternatieve zorg. Jouw maandelijkse zorgpremie gaat hierdoor wel omhoog, maar in ruil hiervoor krijg je dan ook meer zorgkosten vergoed.