Research chemicals zijn in opmars in Nederland, maar wat zijn research chemicals eigenlijk en waar kun je ze voor inzetten? Dat leggen we je graag uit in deze blog. 

Research chemicals

Research chemicals zijn de chemische tegenhangers van de reguliere drugs soorten die wij kennen. Drugs en medicatie waren altijd plantaardig, maar door de ontwikkeling van onze chemische kennis is het mogelijk om de werkzame stoffen van de plant na te bootsen in het laboratorium. Hierdoor kunnen we niet alleen drugs namaken, maar ook veranderingen aanbrengen om werkbare stoffen beter tot uiting te laten komen of andere specifieke effecten te creëren. Bekende voorbeelden van een research drug zijn 6-APB en 2cb fly.

De verbeterde versie

Research chemicals borduren qua kennis voort op bekende drugs en bootsen de effecten na. Daarnaast wordt er met research chemicals geëxperimenteerd, zodat bepaalde stoffen langer doorwerken of een beter effect hebben. Dit onderzoek is waardevol en nuttig voor de eindgebruiker, omdat zo de ervaring verbeterd wordt. Aan de andere kant is er nog weinig onderzoek gedaan naar de (langetermijn) gezondheidseffecten van research chemicals. Dit zorgt ervoor dat het gebruik ervan nog niet wijd geïmplementeerd is. Gelukkig, valt er uit de chemische structuur wel af te lezen of de research chemicals vergelijkbare effecten hebben met bekende drugs waar wel uitgebreid onderzoek naar gedaan is. 

Mogelijkheden voor de psychiatrie

Het chemisch moduleren van bestaande drugs biedt veel mogelijkheden voor de Nederlandse psychiatrie. Waar we tot nog toe afhankelijk zijn van reguliere medicatie, zoals antidepressiva, bieden research chemicals in de toekomst wellicht uitkomst. De psychiatrie is steeds meer aan het testen met het toedienen van reguliere drugs als medicijn, maar loopt ook tegen haar beperkingen aan, zoals bijwerkingen. Door de drugs chemisch te moduleren, kan er dus medicatie ontstaan die snel effectief is, weinig bijwerkingen heeft en langdurig effect heeft. Iets wat wij op dit moment nog niet kennen in de Nederlandse psychiatrie. 

Research chemicals zijn de toekomst

De huidige medicatie die op de markt is, kent zijn beperkingen en daar is iedereen zich bewust van. Daardoor kiezen steeds meer patiënten voor een alternatief pad zonder goede begeleiding. Ze nemen deel aan Ayahuasca bijeenkomsten of gebruiken drugs om van hun problemen af te komen. Research chemicals kunnen daarom bijdragen aan een nieuwe wereld waarin medicatie beter afgestemd is op de hulpvraag van de patiënt. Als research chemicals positieve resultaten laten zien én door de uitvoerige testfase heenkomen, kunnen zij in de klinische setting ingezet worden met uitgebreide begeleiding door een professional. En kunnen patiënten zo een medicijn voorgeschreven krijgen wat echt werkt, zonder al te veel nare bijwerkingen.