Ik weet wat je waarschijnlijk denkt: “Waar heeft die vent het over, sporten hoort leuk te zijn. Het is een groepje mensen dat iets doet waar ze van houden.” Hoewel dat een heel gewoon standpunt kan zijn om te hebben, verandert het niets aan het feit dat het beoefenen van welke sport dan ook veel stress met zich mee kan brengen. Dit kan je plezier in het spel wegnemen, en zelfs je prestaties beïnvloeden.

Waar krijg je stress van? Te laat komen voor een wedstrijd of training? Niet goed spelen als er mensen kijken? Of gewoon de hele tijd zenuwachtig zijn voor een grote wedstrijd? Deze dingen overkomen iedereen, maar we kunnen stappen ondernemen om deze druk te verminderen en rustiger te worden terwijl we spelen.

1. Begrijp met welke druk je te maken hebt

Om je stressniveau te verminderen is het belangrijk dat je weet waar je in de eerste plaats stress van krijgt! Dit lijkt voor de hand liggend, maar als we niet beseffen wanneer dingen ons stress bezorgen, hoe weten we dan wat we moeten veranderen? Er kunnen veel bronnen van stress zijn voor een speler: je coach, je ouders, en zelfs je eigen verwachtingen en normen kunnen allemaal stress veroorzaken. Probeer uit te zoeken waar je het meest stress van krijgt. Is het verveling? Angst om te falen? Op tijd komen?

2. Realiseer je dat perfectie niet essentieel is

Perfectionisme is een veel voorkomende bron van angst voor veel atleten, want ze willen alles perfect doen. Ze willen elke wedstrijd winnen, elk doelpunt maken, en nooit een fout maken. Helaas is perfectie niet alleen onmogelijk, maar ook onpraktisch en onrealistisch! We maken allemaal fouten, we kunnen niet perfect zijn; we moeten ons er gewoon op concentreren ons best te doen en het spel te spelen waarvan we houden.

3. Haal diep adem

Diep ademhalen terwijl je sport is een geweldige manier om jezelf te kalmeren en je gedachten af te leiden van wat je ook maar afleidt. Van deze techniek is aangetoond dat ze stress met wel 60 procent vermindert! Het enige wat je hoeft te doen is achterover te leunen, je ogen te sluiten en ongeveer vijf minuten diep adem te halen. Je zult je daarna beter voelen en in staat zijn je spel met een open geest te spelen. Je zult misschien zelfs merken dat je de volgende dag niet meer zo bij dit spel stilstaat als je normaal zou doen.

Hoewel sporten vaak stress kan veroorzaken, is het niet iets om je al te veel zorgen over te maken! Het hoort tenslotte leuk te zijn, en als iets je verhindert van het moment te genieten, moet je misschien maatregelen nemen om dat te verminderen.