Echt goedkoop is een zorgverzekering nooit, je betaalt maandelijks best een behoorlijk bedrag aan premie. Maar de verschillen tussen de verschillende verzekeringen, die kunnen best fors zijn. De ene verzekering is makkelijk een tientje of meer goedkoper of juist duurder dan de ander, en zoek je goed dan kunnen deze verschillen zelfs nog verder oplopen. De vraag kan dan rijzen of deze goedkope verzekeringen wel net zo goed zijn als de wat duurdere varianten. Ben je met een goedkope zorgverzekering wel goed genoeg verzekerd?

Het hangt af van wat je wilt laten verzekeren

Je kunt niet ronduit zeggen of een goedkopere verzekering slechter, beter of net zo goed is als een duurdere. Of de verzekering voor jou goed is, hangt namelijk helemaal af van wat je wilt laten verzekeren.

Een voorbeeld: je komt ieder jaar zeker wel een aantal keer bij een fysiotherapeut. Dan is een verzekering die deze behandelingen vergoedt voor jou een prima keuze, dat voorkomt dat je zelf voor de rekening opdraait. Kom je er echter nooit, dan is deze verzekering voor jou misschien niet zo slim. De premie zal aan de hoge kant zijn, terwijl je een groot deel van de dekking niet of nauwelijks gebruikt. Voor jou kan het beter zijn om over te stappen naar een goedkopere verzekering, met een lagere dekking.

Daarnaast is een verzekering waarbij je zelf volledig de vrijheid hebt als het gaat over het uitkiezen van je zorgverleners vaak wat duurder dan wanneer je kiest voor een verzekering die met een beperkt aantal zorgverleners samenwerkt. Ook hiervoor geldt weer dat je zelf de afweging moet maken, en moet bepalen hoe belangrijk je dit vindt.

Een hoger eigen risico voor een lagere premie

Je kunt de premie van je zorgverzekering ook verlagen door te kiezen voor een hoger eigen risico. Je bent dan nog steeds net zo goed verzekerd, maar draait wel voor een groter deel van de eventuele kosten die je maakt op.

Op deze manier kun je geld besparen, maar loop je ook een zeker risico. Maak je toch zorgkosten, dan zal je voor een groter deel daarvan zelf de rekening ontvangen. Afhankelijk van hoever je je eigen risico verhoogd hebt, kan dit best pittig zijn. Daar staat tegenover dat wanneer je geen zorgkosten maakt, of alleen kosten die niet onder deze regeling vallen (de huisarts, bijvoorbeeld), je door een lagere premie wel flink kunt besparen. Een keuze die je zelf, weloverwogen, moet maken.