Het verhogen van je weerstand is belangrijk omdat het je lichaam helpt om infecties en ziekten te bestrijden. Het immuunsysteem is het verdedigingsmechanisme van het lichaam dat ons beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers. Het versterken van je immuunsysteem kan dus helpen om ziekten te voorkomen en je algemene gezondheid te verbeteren.

Er zijn veel factoren die van invloed kunnen zijn op je immuunsysteem, waaronder genetica, leeftijd, dieet, lichaamsbeweging, slaap en stressniveaus. Door bepaalde levensstijlkeuzes te maken en gezonde gewoonten te ontwikkelen, kun je je weerstand verhogen en je lichaam helpen om zichzelf te beschermen.

Waarom is het verhogen van je weerstand belangrijk?

  1. Ziektepreventie

Door je immuunsysteem te versterken, kun je ziekten voorkomen en je gezondheid verbeteren. Een sterk immuunsysteem kan helpen bij het voorkomen van verkoudheid, griep, infecties en andere ziekten. Dit is vooral belangrijk voor mensen die een verhoogd risico lopen op ziekten, zoals ouderen, mensen met chronische aandoeningen en mensen met een verzwakt immuunsysteem.

  1. Sneller herstel

Als je toch ziek wordt, kan een sterk immuunsysteem je helpen om sneller te herstellen. Een gezond immuunsysteem kan helpen bij het bestrijden van de infectie en het versnellen van het herstelproces.

  1. Betere weerstand tegen stress

Stress kan een negatieve invloed hebben op je immuunsysteem. Door je immuunsysteem te versterken, kun je beter bestand zijn tegen de negatieve effecten van stress en jezelf beschermen tegen ziekten die door stress kunnen worden veroorzaakt.

  1. Betere gezondheid op lange termijn

Een sterk immuunsysteem kan helpen bij het voorkomen van chronische ziekten op lange termijn, zoals diabetes, hartziekten en bepaalde vormen van kanker. Door gezonde gewoonten aan te nemen en je immuunsysteem te versterken, kun je jezelf beschermen tegen deze ernstige gezondheidsproblemen.

Welke voedingsstoffen kunnen je immuunsysteem versterken?

Er zijn verschillende voedingsstoffen die een belangrijke rol spelen bij het versterken van ons immuunsysteem. Een van de belangrijkste hiervan zijn antioxidanten. Antioxidanten helpen ons lichaam beschermen tegen schade door vrije radicalen, die ontstaan als bijproduct van onze stofwisseling en ook van buitenaf ons lichaam binnenkomen via vervuiling en roken.

  • Voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten zijn onder andere groenten en fruit, vooral bessen, pruimen, granaatappels, papaya, en citrusvruchten. Andere voedingsstoffen die helpen bij het versterken van het immuunsysteem zijn onder andere vitamine C, vitamine E, zink, selenium en ijzer.
  • Vitamine C is een antioxidant die helpt bij het stimuleren van de productie van witte bloedcellen die het lichaam helpen bij het bestrijden van infecties. Vitamine C kan worden gevonden in citrusvruchten, aardbeien, paprika’s, broccoli, tomaten, en spinazie.
  • Vitamine E is een andere belangrijke antioxidant die het immuunsysteem kan helpen versterken. Het wordt vaak gevonden in noten, zaden, groene bladgroenten en tarwekiemolie.
  • Zink is een essentiële voedingsstof die belangrijk is voor de productie van witte bloedcellen. Het wordt vaak gevonden in vlees, schaaldieren, peulvruchten, noten en zaden.
  • Selenium is een ander mineraal dat belangrijk is voor een gezond immuunsysteem. Het wordt vaak gevonden in noten, zaden, vis, en schaaldieren.
  • IJzer is een belangrijk mineraal dat essentieel is voor de productie van hemoglobine, een eiwit in de rode bloedcellen dat zuurstof transporteert. IJzer kan worden gevonden in rood vlees, kip, vis, peulvruchten, spinazie, en gedroogde vruchten.

Je ziet het, gezonde voeding is van groot belang bij het versterken van je immuunsysteem. Maar hoe pak je dat aan? Daar kun je wel wat hulp bij gebruiken. Neem contact op een een goede voedingsdeskundige als Voedingsadviesbureau De Winter. Je vindt Voedingsadviesbureau De Winter op maar liefst 11 locaties in Noord- en Zuid-Holland.