Een hoog metabolisme is de sleutel tot het behouden van een gezond gewicht en het voorkomen van chronische ziekten. Hoewel er veel dingen zijn die je kunt doen om je stofwisseling te stimuleren, zijn hier acht van de beste manieren!

1. Wees actief!

Niemand kan het belang van lichaamsbeweging in een gezonde levensstijl ontkennen, maar wist je dat het ook de sleutel is tot het stimuleren van je metabolisme? Hoe actiever je bent, hoe meer calorieën (energie) je per uur verbrandt. Als je een extra 30 minuten matige lichaamsbeweging of 15-20 minuten intensieve lichaamsbeweging of cardio toevoegt aan je normale dagelijkse activiteiten, dan helpt dat je totale calorieverbruik te verhogen en zo je stofwisseling te stimuleren! Al is het maar de trap nemen in plaats van de lift op je werk en verder weg parkeren van de winkel waar je boodschappen doet, het toevoegen van deze eenvoudige bewegingen gedurende je dag kan een groot verschil maken in hoeveel calorieën (en vet) je verbrandt.

2. Eet vaak

Vaker eten is een andere geweldige manier om je metabolisme te stimuleren. In feite verbrand je door meerdere keren per dag kleine maaltijden te eten meer calorieën per maaltijd dan hetzelfde aantal calorieën in drie grotere maaltijden die in hetzelfde tijdsbestek gegeten worden, volgens onderzoek van de Brigham Young University . Door zes kleine maaltijden in je dag in te passen krijg je een automatische calorieverbranding die in de loop van de dag optelt. In plaats van drie grotere maaltijden te eten, kies je voor zes kleinere (drie hoofdmaaltijden en drie tussendoortjes). Probeer ook tussen je gewone maaltijden gezonde tussendoortjes toe te voegen, zoals fruit en groenten, om honger en trek te helpen beteugelen.

3. Voeg wat pit toe

Cayennepeper kan helpen je ook calorieën verbranden. Onderzoek toont aan dat cayennepeper de basale stofwisselingssnelheid van je lichaam verhoogt, wat het lichaam helpt meer calorieën te verbranden, zelfs in rust.

4. Slaap goed

Voldoende slaap krijgen is essentieel voor het stimuleren van je metabolisme. Volgens een kleine studie, gepubliceerd in Current Health Medicine Reports , hadden mensen die vijf uur of minder per nacht sliepen een lager niveau van energie-uitgaven in rust dan degenen die meer dan acht uur per nacht sliepen . Deelnemers verloren gemiddeld 2 pond tijdens de vier weken durende studieperiode toen ze elke nacht slechts vijf uur sliepen. Daarentegen zagen de deelnemers geen veranderingen na vier weken van meer dan acht uur slapen per nacht. Minder dan zeven uur slapen is ook in verband gebracht met gewichtstoename en zwaarlijvigheid. Dus wees zorg ervoor dat je elke nacht een goede hoeveelheid slaap krijgt!

5. Eet eiwitrijke voedingsmiddelen

Iedereen weet dat eiwitrijke voedingsmiddelen belangrijk zijn voor de algemene gezondheid, maar wist je dat ze ook de stofwisseling helpen stimuleren? In feite verhoogt het regelmatig eten van eiwitten je stofwisseling met 30 procent . Het is zelfs effectiever in het verhogen van de stofwisseling dan het eten van gezonde koolhydraten of vetten! Neem magere eiwitten op in elke maaltijd en elk tussendoortje gedurende de dag.