Omega 3 is een term waar je vast weleens van gehoord hebt. Sommige mensen weten precies wat dit is, maar lang niet iedereen weet er het fijne van. Heb je geen idee wat omega 3 is? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij je namelijk alles wat je moet weten over omega 3.

Wat is omega 3?

Kort door de bocht is omega 3 een verzamelnaam voor de vetzuren docosahexaeenzuur (DHA), eicosapenteenzuur (EPA) en alfa-linoleenzuur (ALA). Met name DHA en EPA zijn belangrijke vetzuren, want ons lichaam is zelf niet in staat om deze vetzuren aan te maken. Ons lichaam kan ALA wel omzetten in DHA en EPA. Helaas is dit niet bijzonder efficiënt, waardoor we niet standaard voldoende van deze vetzuren in ons lichaam hebben. Hier moet je dus echt zelf voor zorgen. Gelukkig zijn er genoeg producten die DHA en EPA bevatten, waardoor je middels voeding voldoende van deze vetzuren binnen kunt krijgen.

Waar zit omega 3 in?

Je weet inmiddels dat het belangrijk is om voldoende omega 3 binnen te krijgen. Probleem is alleen dat veel mensen niet weten waar deze vetzuren allemaal in zitten. Tijdens het boodschappen doen kun je de verpakking van ieder product inspecteren, maar dan loop je waarschijnlijk urenlang in de winkel. Om dit te voorkomen, zetten we hier een aantal producten op een rijtje waar omega 3 in zit.

– Zalm

– Haring

– Makreel

– Tonijn

– Lijnzaadolie

– Walnoten

– Olijfolie

Verschil tussen omega 3 en visolie

Sommige mensen denken dat omega 3 en visolie hetzelfde is, maar dat is niet het geval. Visolie behoort namelijk niet tot de drie omega 3-vetzuren. Toch is het niet gek dat deze twee termen vaak door elkaar gebruikt worden. Waarom niet? Omdat visolie alle drie de omega-3 vetzuren bevat. Wie met enige regelmaat vette haring, zalm, sardines, makreel of tonijn uit blik eet, krijgt voldoende omega 3 binnen.

Hoeveel omega 3 heb ik nodig?

Heb je het idee dat je te weinig omega 3 binnenkrijgt? Dan wordt het tijd om hier verandering in te brengen. Het probleem is alleen dat veel mensen geen idee hebben hoeveel omega 3 ze nodig hebben. Vaak wordt aangeraden om minimaal twee keer per week vette vis te eten. In dat geval krijg je doorgaans voldoende omega 3 binnen.

Voedingssupplementen met omega 3

Houd je niet van vis? Dan kan het lastig zijn om voldoende DHA, EPA en ALA binnen te krijgen. Gelukkig kun je dit oplossen door voedingssupplementen te gebruiken. Het gebruik van omega 3 visolie is in dat geval aan te raden. Deze voedingssupplementen bevatten namelijk alle Omega 3-vetzuren die je lichaam nodig heeft. Wie dit voedingssupplement regelmatig inneemt, hoeft zich waarschijnlijk geen zorgen te maken over een tekort aan omega 3.