Waarom hebben bijna 50% van de Amerikanen een tekort aan vitamine D? In dit artikel bekijken we een aantal redenen waarom je een tekort aan vitamine D zou kunnen hebben.

1) Je woont boven de 37 graden breedtegraad. Als je ten noorden van Atlanta of Philadelphia woont – of ten zuiden van Madrid of Athene – is de kans groot dat je weinig of geen directe zomerzon krijgt tussen half oktober en half maart. Dus als je in het hoge noorden woont, moet je tussen oktober en april je voeding waarschijnlijk aanvullen met met vitamine D verrijkte voedingsmiddelen of supplementen.

2) Je draagt elke dag zonnecrème – of je woont waar het meestal bewolkt is – omdat je geen huidkanker of rimpels wilt. Kortstondige blootstelling aan de zon veroorzaakt huidkanker, maar langdurige blootstelling aan de zon veroorzaakt rimpels. Je kunt je handen, gezicht en armen het beste korte tijd (ongeveer 10 minuten) aan de zon blootstellen – net genoeg om de vorming van wat vitamine D op gang te brengen, zonder je te verbranden. Bedek je daarna voor langere blootstellingen die verbranding kunnen veroorzaken. Matig dagelijks gebruik van een SPF 8 zonnescherm kan je risico op zonnebrand met 50% verminderen, hoewel elk zonnescherm de vorming van vitamine D blokkeert.

3) Je draagt zonnebrandcrème op bewolkte dagen omdat je huidkanker of rimpels – of allebei – wilt voorkomen. Op gemiddelde noordelijke breedtegraden zien je ogen tussen half oktober en half maart ‘s middags nooit de zon, dus als je de hele dag binnenshuis werkt onder kunstlicht, kan je lichaam de helft van elk jaar geen vitamine D aanmaken. Als je een zonnebril draagt die UVB stralen filtert of in een staat als Alaska woont waar het tussen oktober en maart meer dan 50% van de tijd bewolkt is, is je risico op een vitamine D tekort nog groter.

4) je bent ouder dan 70. Na de leeftijd van 70 jaar produceren mensen minder – en oudere volwassenen hebben de neiging meer tijd binnenshuis door te brengen (b.v. in een verpleeghuis). Om beide redenen hebben ze meer kans op een tekort aan vitamine D.

5) Je draagt altijd lange mouwen, een broek en een hoed als je naar buiten gaat, want je wilt huidkanker of rimpels – of allebei – voorkomen. In de lente, zomer en herfst beseffen mensen die zich van top tot teen helemaal bedekken misschien niet dat ze zo de meeste UVB stralen tegenhouden zodat ze hun huid niet kunnen bereiken. Mensen die altijd lange mouwen en broeken dragen, zelfs op zonnige dagen, lopen een risico op een tekort aan vitamine D.