Als je last hebt van de rug zul je al snel bang zijn dat je te maken hebt met een hernia. Dit heet voluit een hernia nucleus polposus en is een uitstulping van een tussenwervelschijf in je rug. Deze aandoening komt vooral voor in de lage rug, maar zorgt niet altijd voor de klachten. In de helft van de gevallen zul je namelijk maar pijn ervaren als je een rughernia hebt. Het ontstaat normaliter doordat je je rug verkeerd gebruikt. Een tussenwervelschijf kan op deze manier beschadigen, wat leidt tot de hernia. Dit kan in één klap ontstaan, maar het kan ook voortkomen uit een langzaam en geleidelijk proces. 

Hoe ziet een hernia eruit? 

Je moet de tussenwervelschijven een beetje zien als uien. Het heeft namelijk lagen aan de buitenzijde, terwijl zich in het centrum een gelachtig materiaal bevindt. Dit zachte binnenste stuk oefent kracht uit op de buitenlagen en hierdoor ontstaat de uitstulping van de tussenwervelschijf, wat dus de hernia is. De laagjes zullen in een vroeg stadium ietwat uitpuilen, maar later komt de gel daadwerkelijk door de rupturen, wat kleine scheurtjes zijn, heen. 

Welke klachten ervaar je bij een hernia?

Bij een hernia hoef je dus niet per se klachten te ervaren, dit is lang niet altijd het geval. Toch kun je bijvoorbeeld een pijnlijk been erdoor krijgen, wat komt doordat de uitstulping drukt tegen het zenuwweefsel. Desondanks heeft niet iedereen deze klacht, het hangt namelijk maar net af tegen welke zenuw de hernia druk uitoefent. Zit de hernia in de lage rug? Vaak straalt het dan uit naar je benen, soms kan dit zelfs leiden tot verlamming. Ook kunnen ze symptomen geven die niet per se opvallen. Heb je een nekhernia? Je zult dan weer heel andere klachten ervaren dan bij een hernia in je rug. 

Hoe kan een hernia behandeld worden? 

Je kunt een hernia niet zien op een gewone röntgenfoto, al kan de tussenwervelschijf hierop wel dunner zichtbaar zijn. Desondanks betekent dit niet direct dat je daadwerkelijk een rughernia hebt. Hiervoor zal een MRI of CT scan namelijk nodig zijn. De arts kan dan ook direct zien of de uitstulping druk uitoefent op de zenuwwortel. Nadat vastgesteld is dat je inderdaad een hernia hebt, zal het probleem behandeld moeten worden. Eventueel kan dit gedaan worden met een hernia operatie, maar vaak is dit niet nodig. Een chiropractor kan dan de behandeling starten zodat je herniaklachten hopelijk als sneeuw voor de zon verdwijnen.