Gebeurt het jou ook vaker dan je lief is dat je een rekening van de tandarts op de deurmat aantreft? De meeste mensen vinden het al niet leuk om naar de tandarts te gaan, het is absoluut niet onze favoriete zorgverlener, hoe vriendelijk de persoon in kwestie ook is, maar als we er na afloop ook nog eens een rekening voor ontvangen wordt het er zeker niet beter op. Kun je dergelijke rekeningen eigenlijk voorkomen, met iets anders dan alleen maar zo goed mogelijk poetsen?
Ben je wel goed verzekerd?
Krijg je vaker dan je lief is rekeningen van je tandarts, dan kan dat betekenen dat je gebit het een beetje lastig heeft. Vervelend, want vaak kun je daar buiten goed poetsen om niet zo heel veel aan doen. Maar zelfs wanneer je er alleen voor controle of soms eens wat tandsteen verwijderen komt, kan het zo zijn dat je toch rekeningen krijgt.
Als je erachter wilt komen hoe dat komt, is een kijkje nemen in het polisblad van je zorgverzekering altijd de eerste stap. Kijk eens na hoe goed je eigenlijk verzekerd bent tegen tandartskosten. Heb je alleen de basisverzekering lopen? Dan is het niet zo vreemd dat je regelmatig rekeningen ontvangt; de tandarts wordt vanuit dit verplichte pakket namelijk niet vergoed. Om rekeningen in de toekomst te voorkomen, kun je er dan voor kiezen om een aanvullende verzekering af te sluiten waaruit ook de tandarts wordt vergoed. Dat kan een speciale tandverzekering zijn, maar er zijn ook verzekeraars die de tandarts onderdeel hebben gemaakt van een groter pakket. Kijk bij het afsluiten van aanvullende verzekeringen altijd even goed of je niet meer verzekert dan je nodig hebt. Als er naast de zorg van de tandarts ook die van de orthodontist wordt vergoed, terwijl je die helemaal niet nodig hebt, zie je dat vaak terug in je premiebedrag. Het is dan slimmer om nog even verder te zoeken, tot je een pakket hebt gevonden dat precies aansluit bij de kosten die jij maakt of denkt te gaan maken.
Zelfs een tandartsverzekering vergoedt niet altijd alles
Ben je eenmaal aanvullend verzekerd, dan behoren rekeningen van de tandarts tot het verleden. Toch? Dat is helaas niet altijd het geval. Ook de meeste aanvullende verzekeringen hebben namelijk zo hun grenzen. Ze dekken van bepaalde behandelingen maar een deel van de kosten, of hebben voor bepaalde kosten een limiet per jaar of behandeling ingesteld. Moet je daarom kostbare behandelingen ondergaan, is het altijd goed om even met je tandarts of eventueel je zorgverzekering te overleggen. Door de behandelingen te spreiden, of door te kiezen voor een alternatief plan, kun je vaak kosten voorkomen.